På denna sida
Att ha ett investeringssparkonto (ISK) hos SAVR skiljer sig från det vanliga på flera viktiga punkter.
Så, varför har SAVR blivit populära bland fondsparare? Huvudsakligen för att du betalar lägre förvaltningsavgifter när du investerar i fonder via SAVR. Deras affärsidé går ut på att de använder sina kommissioner (som de får av respektive fond) för att betala tillbaka en del av fondavgifterna till spararna.
En annan viktig punkt är att du slipper betala courtage när du köper och säljer svenska fonder i ditt ISK hos SAVR. Om du köper andelar i utländska fonder som handlas i annan valuta än SEK tar SAVR ut en växlingsavgift på 0,5%.
Katalogen hos SAVR innehåller ungefär 1 600 olika fonder, från ungefär 150 svenska och utländska fondbolag. Många av dem är aktivt förvaltade. Detta eftersom det framförallt är aktivt förvaltade fonder som har höga fondavgifter och där det lönar sig att köpa fondandelar via SAVR. Vill du investera i passivt förvaltade indexfonder och liknande kan du inte spara mycket (eller inget alls) genom att välja SAVR.
Utbudet av fonder hos SAVR är inte ”konstigt” utan väldigt många stora och välkända fonder ingår i utbudet. Om en aktivt förvaltad fond är tillgänglig hos någon av de svenska storbankerna är sannolikheten hög för att du hittar den hos SAVR också. (Undantag för bankernas egna fonder.)
För aktivt förvaltade fonder med jämförelsevis höga fondavgifter är det vanligt att mäklaren (t ex banken) får en kommission från fonden när någon av mäklarens klienter köper fondandelar i fonden. Det normala är att denna kommission behålls av mäklaren och blir en del av mäklarens vinst.
Affärsidén hos SAVR är att istället använda kommissionerna för att betala tillbaka en del pengar till klienterna och därmed de facto sänka deras fondförvaltningsavgifter.
Att välja SAVR istället för en traditionell fondmäklare lönar sig bäst när det gäller aktivt förvaltade fonder. Det är inte ovanligt att förvaltningsavgiften för en viss fond blir 0,3%-0,5% lägre hos SAVR än hos andra mäklare. Det kanske inte låter som så mycket, men det kan göra stor skillnad, särskilt över tid. Varje krona som försvinner i avgifter är en krona du inte kan investera och som därför inte kan generera mer pengar åt dig.
Passivt förvaltade fonder, t ex passiva indexfonder, tenderar att redan i utgångsläget ha lägre fondförvaltningsavgifter och inte betala så mycket kommission till fondmäklarna. Därför är SAVR inte lika bra för att investera i sådana fonder, särskilt inte när man tar i beaktande att SAVR tar ut en årlig plattformsavgift på 0,09%.
SAVR ägs av SAVR AB, organisationsnummer 559084-1093.
Adress: Lästmakargatan 20, 111 44 Stockholm
SAVR AB övervakas av Finansinspektionen och måste följa Finansinspektionens regelverk.
När du sätter in pengar till ditt ISK hamnar de i ett konto hos SAVRs sammarbetspartner Fondab.
Innehållet i ditt ISK omfattas av den statliga insättningsgarantin (via Danske Bank) och det statliga investerarskyddet, upp till respektive maxgräns.
Samma beskattningsregler gäller som för alla ISK. Att SAVR endast tillåter fondsparande påverkar inte skattereglerna.
Nej. Finns det pengar i ditt ISK kan du när som helst ta ut dem. Finns det fondandelar i ditt ISK kan du sätta ut dem till försäljning och sedan ta ut pengarna från försäljningen så snart de kommer in på kontot.
Det är oklart. Vi har bett om ett förtydligande och vi väntar på att SAVR ska svara på denna fråga.
Nej, du kan inte handla med kryptovalutor i ditt ISK hos SAVR, vare sig direkt eller indirekt med hjälp av valutacertifikat eller likande värdepapper.
Artikeln uppdaterades senast: januari 21, 2024