Kan man leva på trading?
Ja, det är möjligt att leva på trading, men det är utmanande och kräver bland annat kunskap, erfarenhet, disciplin och välfungerande riskhantering. Många lockas av tanken på att kunna leva på trading, men det är viktigt att förstå både fördelar och risker innan man ger sig in i det. Det är inte en lösning för den som letar efter något snabbt och enkelt.
Många traders som idag är framgångsrika och lever på sin handel började som småskaliga hobbyhandlare, och investerade flera år av tid och energi på att bygga upp sin strategi och sitt kapital samtidigt som de jobbade med något annat för att försörja sig. För många är det först efter så pass lång tid, och efter att man verkligen har ansträngt sig för att finslipa sina tekniker, som man ens kan överväga att ha trading som heltidsinkomst.
Om du är intresserad av att kunna leva på trading i framtiden, börja med att skaffa en solid grund inom marknadsanalys och riskhantering, och öva på att agera disciplinerat. Börja handla med ett litet kapital och bygg upp det steg för steg, så att du har en stabil grund att stå på.
Här nedanför kommer vi att gå igenom några exempel på faktorer som brukar påverka en persons möjligheter att leva på trading.
Exempel på faktorer som kan påverka din möjlighet att leva på trading
Kunskap och erfarenhet
Framgångsrik trading som är lönsam på lång sikt bygger vanligen på en djup förståelse av bland annat marknadsrörelser, handelsstrategier, riskhantering och tekniska verktyg. Både teknisk analys och fundamental analys används bland handlare, och exakt vilka metoder som fungerar bäst beror mycket på vilken handelsstrategi man har valt.
Om du är nybörjare kan du med fördel öppna ett gratis demokonto hos den mäklare för att få tillgång till en handelsplattform och börja handla med gratis låtsaspengar, för att lära dig själva grundkoncepten och känna på hur allt fungerar. Det är också en bra lösning för att utforska olika handelsstrategier, riskhanteringsmetoder, tekniska verktyg, med mera. Att handla i ett demokonto kan aldrig bli exakt som handel med riktiga pengar, bland annat för att det känns helt annorlunda psykologisk, men det är ändå ett bra steg på vägen för att lära sig hur handel fungerar rent praktiskt, utveckla en känsla för marknadens rörelser och göra nybörjarmisstag utan att det kostar något i riktiga pengar.
Kapital
För att kunna leva på trading behövs ofta ett betydande kapital. Avkastningen på trading är procentuell, så ju mer kapital du har att handla med, desto större är möjligheterna att generera tillräcklig avkastning för att leva på det.
De flesta av oss har inte något enormt startkapital att lägga in, så istället får vi börja smått och arbeta upp ett kapital över tid. Fördelen med detta är att man gradvis lär sig väldigt mycket om marknaden och att de pengar man har i sitt handelskonto är sådana som man faktiskt tjänat genom att vara en skicklig handlare.
Möjlighet att klara sig genom förluster och olönsamma perioder
Du behöver ha en strategi på plats för hur du ska klara dig genom förluster och olönsamma perioder. Trading ger ingen fast och säkert inkomst, och vissa månader kan vara lönsamma medan andra kan resultera i förluster. Det är viktigt att ha en ekonomisk buffert för att klara sig under perioder med låg eller negativ avkastning.
Du kommer att göra förluster och du kommer att gå igenom perioder som inte är lönsamma, och som nybörjare har du troligen inte tillräckligt med sparkapital för att leva på det. Många som vill leva på trading börjar därför med att ha det som hobby, för att minska den ekonomiska pressen. Du behåller ditt vanliga jobb, det som betalar räkningarna, och har därför inte samma press på dig att dra in pengar från handeln. Såsmåningom kan du också börja titta på att skapa passiva inkomster för att stötta upp dina inkomster från handeln. Om handeln går bra kan du investera en del av inkomsterna, till exempel i utdelningsaktier, så att du får en inkomstström som inte hänger på om du handlar eller inte.
Även om man på det stora hela är en framgångsrik handlare kommer det att finnas dagar eller perioder då man av olika skäl behöver ta ett steg tillbaka och avstå från att handla, till exempel för att man är sjuk eller inte är tillräcklig välbalanserad psykologisk för att fatta korrekta beslut under press. Det är viktigt att man faktiskt kan avhålla sig från att handla i sådana situationer och inte pressar sig själv att öppna positioner för att man desperat behöver pengarna. Att handla när man inte borde leder ofta till förluster som försämrar den ekonomiska situationen ännu mer. Du behöver ha en strategi på plats för hur du ska klara dig ekonomiskt när du inte handlar.
Villighet att arbeta fram en fungerande strategi
Att ha en fungerande strategi som ger positiva resultat över tid är avgörande, och en strategi bör testas och finjusteras både initialt och över tid för att säkerställa att den fungerar i varierande marknadsförhållanden.
Riskhantering
Även mycket kunniga och framgångsrika handlare som lever på trading gör förluster. Om din strategi går ut på att du på något magiskt vis ska kunna undvika förluster kommer den inte att fungera. Du behöver en riskhanteringsstrategi som tar hänsyn till att förluster kommer att ske och som säkerställer att en enskild förlust inte saboterar för mycket för dig.
En bra tumregel inom riskhantering är att aldrig riskera mer än 1–2 % av ditt kapital på en enskild position, men detta är bara en tumregel. Det är viktigt att se till helhetsbilden och fatta beslut utifrån den. En nybörjare kan till exempel tro att det är okej att ha 100% av sitt kapital i öppna positioner så länge det är utspritt över många positioner som var och en inte överstiger 2%, men en mer erfaren handlare har sett hur plötsliga marknadsrörelser kan svepa in och göra att alla dessa öppna positioner går med förlust.
Disciplin och psykisk stabilitet
Trading är mentalt krävande och påverkas starkt av psykologiska faktorer. En stor utmaning för många är att hantera förluster utan att bli överdrivet räddhågsen eller överdrivet aggressiv av dem. En framgångsrik trader måste vara disciplinerad, kunna hantera stress väl och inte fatta beslut utifrån plötsliga känslor av rädsla, girighet, revanschlystnad eller liknande. Ett vanligt förekommande problem bland traders är att en förlust – särskilt om den av någon anledning var ovanligt svidande – gör att man snabbt börjar ta större och större risker, eftersom man försöker kompensera för förlusten.
Även om man är kunnig och erfaren finns alltid risken för att förlora det kapital man riskerar, särskilt under volatila marknadsförhållanden. Att leva på trading kan vara mentalt krävande, då varje beslut kan påverka inkomsten, och det är viktigt att utveckla strategier för hur man hanterar denna typ av stress på ett bra vis.
Artikeln uppdaterades senast: december 20, 2024