Single post
skatta pa trading

Hur skattar man på day trading vinster?

I Sverige beskattas vinster från day trading på samma sätt som andra kapitalinkomster. Detta innebär att vinsterna enligt grundregeln beskattas som kapitalinkomst med en skattesats på 30 %.

Det finns dock vissa situationer där grundregeln inte gäller, eftersom handeln sker i en särskild kontotyp. Om handeln sker i ett investeringssparkonto (ISK) gäller de särskilda ISK-reglerna för beskattning. Om handeln sker i en kapitalförsäkring gäller de särskilda beskattningsreglerna för kapitalförsäkringar.

Hur skattar man på daytrading vinster i Sverige?

Sponsrade mäklare

Om din daytrading inte sker i någon typ av specialkonto (ISK eller kapitalförsäkring) räknas inkomster från daytrading som inkomst av kapital. Därmed gäller skattesatsen 30% och du har rätt att kvitta förluster mot vinster för att få ned det beskattningsbara beloppet.

Courtage och avgifter som du betalar för att genomföra handeln får du dra av som kostnad i deklarationen. Detta minskar din beskattningsbara vinst.

Om du handlar med utländska värdepapper kan det tillkomma källskatt på utdelningar, beroende på landet där värdepapperen är emitterade. Du kan i många fall få avräkning för betald källskatt när du deklarerar i Sverige, för att undvika dubbelbeskattning.

Vad händer om jag går back på min daytrading?

Förluster kan kvittas mot vinster inom inkomstslaget kapital.

På underskott av kapital kan du få en skattereduktion.

  • På underskott av kapital får du skattereduktion med 30 procent om underskottet är högst 100 000 kronor.
  • Om underskottet är större än 100 000 kronor är skattereduktionen 30 procent av 100 000 kronor, det vill säga 30 000 kronor + 21 procent av den del av underskottet som överstiger 100 000 kronor.

Hur ska jag deklarera vinster och förluster från daytrading i deklarationen?

Vinster och förluster från day trading ska deklareras till Skatteverket. Exakt hur du redovisar dem beror på vilken typ av konto du använder för handeln. Om du inte använder ISK eller kapitalförsäkring ska du rapportera varje enskild transaktion i deklarationen, inklusive vinster, förluster, courtagekostnader och datum. Detta görs vanligtvis på bilaga K4. Många banker och mäklare, till exempel Avanza och Nordnet, rapporterar automatiskt transaktioner till Skatteverket, men det är alltid bra att dubbelkolla.

Mer information om hur du ska ta upp vinster och förluster från daytrading när du deklarerar hittar du hos Skatteverket.

Hur kommer handel i ett ISK beskattas?

Med ett investeringssparkonto (ISK) betalar du en schablonskatt, som baseras på värdet av tillgångar i kontot + insättningar som gjorts under året. Schablonskatten beräknas kvartalsvis. Skattesatsen bygger på statslåneräntan. Eftersom du inte deklarerar enskilda vinster och förluster kan ISK vara ett enklare alternativ för day traders som gör många affärer, men tänk på att du kommer att betala skatt även de år du går minus på din handel. Detta eftersom det inte är vinsten du betalar skatt på i ett ISK, utan tillgångarnas värde + insättningarna.

Exakt hur uträkningarna för beskattning av ISK går till kan du hitta information om hos Skatteverket.

Hur kommer handel i kapitalförsäkring att beskattas?

Du betalar schablonskatt på kapitalförsäkringar. Skatten beräknas på kontots värde och insättningar under året, och du behöver inte deklarera enskilda affärer. Kapitalförsäkringar är framförallt populära för att de ger möjlighet att själv bestämma förmånstagare för kontot.

Vad gäller för utländska kapitalförsäkringar?

Om du är obegränsat skattskyldig i Sverige ska du betala avkastningsskatt på din utländska kapitalförsäkring. Däremot ska du inte betala skatt i Sverige på utbetalningarna från den utländska kapitalförsäkringen.

Om det utländska försäkringsbolaget har lämnat kontrolluppgift till Skatteverket senast den 31 januari året efter inkomståret kommer din avkastningsskatt att beräknas av Skatteverket. I andra fall behöver du själv ta reda på kapitalunderlaget, räkna ut skatteunderlaget och fylla i informationen vid punkt 9.1 på din inkomstdeklaration.

Ska handel med kryptovalutor deklareras?

Ja. Om du har gjort vinst ska du betala skatt på dina handel med kryptovalutor och om du har gjort en förlust får du dra av en del av den.

Viktigt: Om du har handlat med kryptovaluta i din näringsverksamhet istället för som privatperson, besök Skatteverket för att läsa mer om vad som gäller för kryptovalutor i näringsverksamhet. Informationen här nedanför handlar om handel med kryptovalutor som utförs av privatpersoner.

Som privatperson ska du deklararera din handel med kryptovaluta om du, till exempel, har sålt kryptovaluta, bytt kryptovaluta mot något annat eller lånat ut kryptovaluta. Redovisningen sker på bilaga K4, under avsnitt D, och lämnas in tillsammans med resten av din inkomstdeklaration.

Du ska inte deklarera värdeuppgångar eller värdenedgångar på de kryptovalutor du äger, utan det är själva avyttringen som deklareras. Precis som för till exempel aktier i ett vanligt aktiekonto deklarerar man realiserade vinster – inte värdeuppgångar för sådant man fortfarande äger.

Alla belopp som deklareras ska vara omräknade till svenska kronor.

Håll koll på förändrad lagstiftning

Innan du fattar några beslut rörande din daytrading är det en bra idé att kolla med Skatteverket så att du använder aktuell information som underlag för ditt beslut.

I skrivande stund (2024) finns till exempel ett förslag från regeringen om att införa en skattefri grundnivå för sparande i ISK, kapitalförsäkring och PEPP-produkter. Den skattefria grundnivån föreslås bli 150 000 kronor från och med den 1 januari 2025 och 300 000 kronor från och med 1 januari 2026.

Artikeln uppdaterades senast: december 20, 2024